Hvor flyver tankerne hen?

onsdag den 29. december 2010

3 slags bevidsthed - eller at være i et rum

Jeg havde det en gang sådan at jeg ikke kunne holde ud at være alene med mig selv. Jeg kunne ikke holde tavsheden ud, jeg måtte have underholdning, noget at læse i, noget at lytte til, noget at spise.... et eller andet.  Og helst på én gang. NU har jeg fundet ud af, at man kan være i et rum på mindst 3 måder:


Den stille "vibrerende",  den "døve" og den "larmende" måde. 

Den vibrerende: 
Kan du huske da du var lille og var syg. Du lå under dynen og var begyndt at få det bedre. Du kedede dig. Bøgerne og tegneserierne kunne du uden ad, der var ikke noget i fjernsynes og ... Der skulle ske noget. Der var ikke nogen i stuen og du gik derind og sad lidt. Talte ikke, sad bare. Helt alene. Kikkede rundt på væggene og på bordene med et forsigtigt glidende blik. Så de samme ting, som du plejede at se, men alligevel syntes stuen anderledes. Måske trak du vejret overfladisk, du lyttede, du sad, du var. Bare dér i stuen der, hvor du sad. Måske sad du på kanten af sofaen eller en bordkant. Måske vidste du, at det ikke var meningen at du skulle være der. Du skulle være under dynen. Men du var der.... Din bevidsthed er vibrerende, alle antenner er ude, du er stille, lyttende. 

Den døve: 
Helt anderledes er du i stuen, når du laver et eller andet, du er helt optaget af. Du er fordybet, læser måske, eller skriver, eller syr eller ser fjernsyn, læser på nettet, eller hører musik. Hvad du nu gør. Du er sådan set ikke døv. Du kan sagtens høre, musikken eller tv´et, med det er det, du lytter til. Men du er fuldt ud optaget af det, du foretager dig og ænser ikke ret meget andet. Du er i flow, ånder fredeligt, er i balance, glemmer dig selv. Din bevidsthed er optaget af det, du foretager dig. Du er så at sige "døv" for alt muligt andet. 

Den larmende: 
Du kan endelig også være i din stue på en larmende måde. Du kan støvsuge, skændes med din kæreste, skramle rundt og rydde op, gå gennem den uden at lægge mærke til dig selv i rummet. Det kan være du har gæster, I griner, snakker i munden på hinanden, hører musik i baggrunden, råber til en anden, der er i et andet rum... Du larmer alene eller sammen med andre. Du mærker ikke dig selv eller rummet - du lytter kun til den larm, du eller I frembringer - eller du lytter måske ikke til den. Du lader det meste ude,lader det blive baggrundslarm og lytter kun til hende, der siger noget til dig. Din bevidsthed er indstillet på larm. Du har en masse filtre, der udelukker, dæmper eller fortrænger ting, din bevidsthed oplever.

Lægger du mærke til, hvordan du mest er i rum? Ved du hvilken bevidsthedsform, du mest er i? Og har du en fornemmelse af, hvad du egentlig trives bedst i? 

Måske har du flere eller helt andre erfaringer end jeg. Måske kan du genkende, hvad jeg skriver? 

Fortæl!  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar